KNSB kiest voor FOYS

De KNSB gaat het uitwisselen van gegevens met zijn 637 verenigingen en 35.000 leden eenvoudiger maken. Om zijn dienstverlening aan clubs en individuele leden te verbeteren, bouwt de schaatsbond samen met Focus On Your Sport (FOYS) aan een ledenplatform, dat per 1 juli 2022 in de lucht moet zijn.

Dat FOYS-platform komt in de plaats van Livits, het huidige administratiesysteem van de KNSB. Uit verschillende aanbieders is FOYS gekozen, een bedrijf dat al meerdere sportbonden ondersteunt, zoals de Atletiekunie, Koninklijke Nederlandse Roeibond en de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging.

“Het bondsbureau én de schaats-, skeeler- en ijsverenigingen zullen merken dat de ledenadministratie eenvoudiger wordt”, zegt Bas Maatman, manager Bedrijfsvoering van de KNSB. “FOYS gaat ervoor zorgen dat de systemen die door verenigingen het meest gebruikt worden makkelijker kunnen ‘praten’ met het bondsbureau.”

Het komend jaar wordt benut om het systeem van FOYS optimaal te integreren binnen de KNSB-omgeving. “We zullen verenigingen regelmatig van actuele informatie over die proces voorzien”, zegt Maatman. Per 1 juli 2022 maakt Livits na tien jaar trouwe dienst plaats voor het nieuwe ledenplatform.

Het ligt in de bedoeling om na die startdatum nog meer zaken in het systeem van FOYS onder te brengen, waaronder de online inschrijvingen voor wedstrijden. De individuele kunnen uiteindelijk via hun eigen MijnKNSB-pagina alle administratieve zaken regelen waarvoor ze de bond nodig hebben.

“Je krijgt straks één omgeving, waarin je alles kunt vinden wat je nodig hebt”, zegt Jurre Trouw, manager Sportparticipatie van de KNSB. “Je hoeft één keer in te loggen. Het systeem ziet wie jij bent en jij kan direct een wedstrijdlicentie aanvragen, jezelf inschrijven voor een jury-opleiding of een overzicht opvragen van het aantal punten van je trainerslicentie.”

Bij de andere bonden waarvoor FOYS werkt, heerst tevredenheid over de digitale platforms die zijn ontstaan. Langs die weg wordt alle denkbare informatie uitgewisseld tussen bonden, verenigingen en individuele sporters. FOYS heeft ook ervaring opgedaan over de grens en is nu in vijf landen actief, in zeven verschillende sporten.

“Wij helpen bonden graag met nieuwe IT-oplossingen om de betrokkenheid met hun achterban te vergroten”, zegt Jochem Verberne, CEO van Focus On Your Sport, die als roeier olympisch zilver won in 2000. “Met onze aanpak kunnen wij het leven voor de KNSB, verenigingen, individuele leden en vrijwilligers een stukje makkelijker maken.”